A Hazám-díj kuratóriumának tagjai

Dr. Vámos Tibor akadémikus, a kuratórium elnöke
Dr. Ágh Attila professzor emeritus
Gönczöl Katalin professzor emeritus, kriminológus (MTA doktora)
Kocsis András Sándor a XXI. Század Társaság elnöke
Romsics Ignác akadémikus, történész
Tompa Andrea író, színikritikusA XXI. Század Társaság közleménye

Mély fájdalommal búcsúzunk barátunktól, Vámos Tibor akadémikustól, Széchenyi-díjas villamosmérnöktől, aki tagja volt annak a 35 tudós és közéleti személyiségnek, akik 2000. január 31-én alapították meg a XXI. Század Társaságot azzal az eltökélt szándékkal, hogy független társaságként aktív és innovatív fóruma legyen a gyökeresen új kérdések és kihívások elemző, megoldást ígérő megvitatásának. Egy igazságosabb társadalom megteremtése elkötelezett híveként Vámos Tibor aktív tagja lett a társaságnak, bölcsességére mindenkor számíthattunk, és hosszú időn át Ő töltötte be a társaság által 2001. október 31-én alapított Hazám-díj kuratóriumának elnöki tisztségét.
Vámos Tibor 1926. június 1-jén született. 1949-ben diplomázott, 1950 és 1954 között az Erőmű Beruházási Vállalatnál, majd a Dunai Vasmű építésénél dolgozott építésvezetőként. 1964-ben részt vett a SZTAKI egyik elődintézménye, az MTA Automatizálási Kutató Intézet megalapításában, aztán 1974-ben a vezetése alatt indult útnak az Automatizálási Kutató Intézet és az MTA Számítástechnikai Központ összeolvasztásával a mostani SZTAKI. 1969-től a Budapesti Műszaki Egyetem professzora. 1985-ig volt a SZTAKI igazgatója.
2005-ben elnyerte Az év tudósa díjat is, 2009-ben megkapta a Radnóti Miklós antirasszista díjat, 1996-ban a Magyar Érdemrend középkeresztjét vehette át, 1983-ban pedig a Magyar Népköztársaság Állami Díját.

Emlékét örökre megőrizzük!

Kocsis András Sándor
a XXI. Század Társaság elnöke
Rólunk
Hazám Díj
Programok